Strona główna » Wiedza ogólna o winie » Korek czy zakrętka – sposoby zamykania wina

Korek czy zakrętka – sposoby zamykania wina


Obecnie na świecie używa się wielu rodzajów zamknięć butelek wina. Najbardziej tradycyjnym i eleganckim typem zamknięcia jest oczywiście korek wykonany z jednego kawałka kory dębu korkowego. Używa się też korków wykonanych ze sklejonego miału lub krążków korka. W ostatnich latach … Czytaj dalej

24,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Obecnie na świecie używa się wielu rodzajów zamknięć butelek wina. Najbardziej tradycyjnym i eleganckim typem zamknięcia jest oczywiście korek wykonany z jednego kawałka kory dębu korkowego. Używa się też korków wykonanych ze sklejonego miału lub krążków korka. W ostatnich latach pojawiło się kilka nowych typów zamknięć, takich jak: korek łączący elementy korka i syntetyku, korek w pełni syntetyczny, szklana zatyczka, metalowa zakrętka oraz stary dobry znajomy, czyli metalowy kapsel.

Sposób zamknięcia może być sygnałem o stanie wina jako produktu, lub czasie jego przeznaczenia do konsumpcji, jednakże użycie np. zakrętki, wcale nie świadczy o jego klasie. Znanych jest wiele win, najczęściej producentów z tzw. „Nowego Świata”, lecz nie tylko, którzy swoje wysoko cenione i oceniane wina zamykają w taki właśnie sposób.

Korek naturalny z jednolitego kawałka jest drogi, a jego użycie nie zawsze jest uzasadnione ekonomiczne. Jednakże winu o potencjale do dojrzewania zapewnia stały dopływ tlenu i umożliwia ewolucję. Niestety, narażony jest na zepsucie wina, a niewłaściwie przechowywany może ulec uszkodzeniom i umożliwić samoistne psucie się wina.

Korek z miału lub krążków ma dwie zalety i wiele wad: jest wyraźnie tańszy od korka z jednego kawałka i nieźle go imituje. Niestety, nie zapewnia winu dopływu tlenu w takim jak on stopniu, kruszy się i jest bardziej podatny na przekazanie winu niepożądanych i smaków. Winiarze używają go do win tanich, przeznaczonych do szybkiej konsumpcji.

Korek silikonowo-korkowy stanowi wykorzystanie połączenia cech obu materiałów: sprężystości i przepuszczalności wewnętrznej warstwy wykonanej z korka, i pewności w operowaniu podczas otwierania oraz ścisłego przylegania do ściany szyjki butelki zewnętrznej warstwy z silikonu.

Korek wykonany z silikonu może bardzo dobrze imitować wyglądem korek naturalny, ale często posiada oryginalną barwę: od białej, przez różowe, pomarańczowe i inne, aż po czarną. Jest też tani w produkcji i łatwy w operowaniu nim podczas otwierania butelki. Zamknięcie butelki korkiem silikonowym informuje nas o tym, że wino zawarte w butelce jest produktem gotowym, niewymagającym dojrzewania z tlenem, jako że ten typ zamknięcia skutecznie uniemożliwia jego dopływ.

Zakrętka metalowa jest bardzo tanim i pewnym sposobem zamknięcia butelki wina. Nie naraża wina na zakażenie TCA i skutecznie ogranicza jego zepsucie, o ile nie jest uszkodzona. Informuje też o tym, że wino wewnątrz butelki nie wymaga dojrzewania z tlenem i proces jego produkcji został zakończony.

Korek wykonany ze szkła, kształtem przypominający ten „grzybek” używany np. do koniaków i porto, uzupełniony silikonową uszczelką, jest bardziej elegancką wersją zamknięcia podobnego w działaniu jak metalowa zakrętka.

Metalowy kapsel używany jest przede wszystkim do win tanich, sprzedawanych na lokalnych rynkach. Wina te są przeznaczone do szybkiej konsumpcji i są przeważnie bardzo tanie. Niemniej kapsel jest zamknięciem bardzo pewnym i uniemożliwiającym winu kontakt z tlenem.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *