Strona główna » Szczepy win » Szczepy na przestrzeni lat

Szczepy na przestrzeni lat


Szczepem lub odmianą winorośli nazywamy ustabilizowany typ tej rośliny zdolny przekazać swoje cechy i geny potomstwu. Jednocześnie wszystkie te cechy ulegały zmianom i mutacjom w ciągu tysięcy lat upraw. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
44,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
59,99 zł

Dostępność: Mniej niż 24 szt.

Najstarsze wciąż dziś znane odmiany to m.in. wino Chasselas i wino Syrah, które były znane już w starożytnym Egipcie i Fenicji. Cechami charakterystycznymi każdego szczepu są: kolor, wielkość owoców, kształt liści, dynamika wzrostu, przystosowanie do klimatu oraz gleby, smak itd. Dla winiarzy najważniejszymi cechami są: charakter i jakość uzyskiwanego wina, plenność szczepu, przystosowanie do klimatu i gleby oraz odporność na choroby i szkodniki. W obecnych czasach kreowaniem i poszukiwaniem nowych odmian zajmują się instytuty i stacje winiarskie, krzyżujące materiał genetyczny w laboratoryjnych warunkach. Efektami takich prac są takie nowe odmiany jak Muller-Thurgau, Scheurebe, Pinotage czy Zweigelt. W każdym szczepie, ze względu na indywidualne cechy spowodowane np. lokalnym klimatem, wyróżnia się klony, które nie różnią się między sobą tak jak szczepy i dają wina podobne w ramach odmiany. Współcześnie są one selekcjonowane w celu wybrania najlepszego dla określonego regionu i winnicy. Nie dają one jednak pewności przekazania swoich cech potomstwu w takim stopniu jak szczepy i wymagają kontroli by nie stracić swych właściwości.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *