Strona główna » Degustacja wina » Terminy degustacyjne od A do Z

Terminy degustacyjne od A do Z


Warto poznać najczęściej używane podczas degustacji i oceny wina zwroty, które określają jego charakter. Czytaj dalej

32,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
39,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
579,00 zł

Dostępność: Mniej niż 24 szt.

Aromat– pojedynczy zapach wchodzący w skład bukietu. Rozróżnia się aromaty: owocowe, warzywne, kwiatowe, korzenne, zwierzęce, drożdżowe, chemiczne, ziemiste, mineralne, drzewne, orzechowe, słodkie i spalenizny.

Bogate– wino o wyczuwalnej słodyczy aromatów i smaków.

Budowa– właściwość wina określana głównie przez zawartość alkoholu i ekstrakt.

Bukiet– złożony, wielowarstwowy zapach wina, który ewoluuje z wiekiem wina.

Chude– wino o wyraźnej kwasowości, lecz pozbawione nuty owocowej.

Cierpkie– wino o bardzo wysokiej dla swojej budowy kwasowości.

Degustacja pionowa – porównanie kliku roczników tego samego wina.

Degustacja pozioma
– porównanie win zbliżonych tematycznie z tego samego rocznika.

Długość – trwałość odczuć organoleptycznych następujących po przełknięciu wina.

Dobrze zbudowane– wino o znacznej zawartości alkoholu i ekstraktu.

Dojrzałe – wino, które osiągnęło szczyt rozwoju aromatów, smaków i konstrukcji.

Ekstrakt– suma ciał stałych zawartych w winie (polifenoli, glicerolu, cukrów).

Faza środkowa
– wrażenie, jakie wino wywołuje w ustach.

Glicerol – słodki w smaku alkohol wyższy, który ma wpływ na odbiór budowy wina.

Jędrne– taniczne, lecz nie nadmiernie.

Korkowe– wino zepsute, zarażone trójchloroanizolem (TCA), który odpowiada za „stęchły” aromat.

Krągłe – wino dobrze zbudowane, nienadmiernie taniczne.

Krótkie– wino o szybko zanikających po jego przełknięciu smakach i aromatach.

Kwas octowy –lotny kwas, często spotykany w wyrabianych za pomocą zimnej fermentacji winach białych. Jego nadmiar może spowodować usterkę wina.

Lekkie– wino o niskiej zawartości ekstraktu.

Lotna kwasowość– zjawisko niepożądane, zaznaczające się ostrym zapachem octu lub nitro, jednakże po dłuższej dekantacji możliwe do usunięcia.

Łagodne– eufemizm, wino o wyczuwalnej słodyczy aromatów i smaków i/lub stosunkowo niskiej wyczuwalnej kwasowości i/lub taniczności.

Łzy (nogi)– bezbarwne, ociekające po ściance kieliszka strumyki, ich liczba może świadczyć o zawartości alkoholu w winie.

Mdłe– wino o zbyt niskiej kwasowości.

Mocne– wino o wysokiej zawartości alkoholu i ekstraktu.

Nieme – bez zapachu.

Nos– szeroko rozumiane pojęcie określające doznania podczas wąchania wina.

Nuta owocowa
– w młodych winach kombinacja smaku i budowy.

Owocowe– termin odnoszący się do win z wyraźną nutą owocową lub eufemistycznie, do win o słodkawych aromatach.

Palące – wino o zbyt wysokim poziomie alkoholu.

Pełne – wyrażenie odnoszące się do konsystencji i stosowane do win o wysokim poziomie ekstraktu.

Posmak – wrażenie, jakie pozostawia po sobie wino po przełknięciu, określa się jego trwałość i charakter.

Puste– wino pozbawione nuty owocowej.

Rześkie– wino z wyczuwalną kwasowością.

Skoncentrowane – wino o dobrym poziomie ekstraktu, czasem o intensywnym smaku.

Smak – odbiór aromatów zwielokrotniony w ustach.

Sprężyste – wino o nienadmiernej taniczności.

Solidne– wino z wyczuwalnymi taninami.

Świeże– wino o atrakcyjnej kwasowości.

Ściągające– termin odnoszący się przeważnie do tanicznych win białych, ale też czerwonych.

Szczypiące– delikatnie perliste.

Taniczne– wino zawierające agresywne taniny, jeżeli nie są zrównoważone nutą owocową, jest to zjawisko niepożądane.

Twarde– nadmiernie taniczne.

Utlenione– wino, które zostało wystawione na zbyt długi lub zbyt mocny kontakt z tlenem.

Zakończenie– patrz: posmak.

Zamknięte– wino o niskiej aromatyczności, może to być spowodowane młodym wiekiem wina lub zbyt małym kontaktem z tlenem (redukcja).

Zielone– wino o za wysokiej kwasowości.

Zrównoważone – wino, w którym wszystkie jego elementy składowe tworzą harmonijną całość.

Zwietrzałe – wino, w którym nuta owocowa zgasła, osłabiając jego budowę i smak.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *