Tokaj


Tokaj, rozsiany na 11 wulkanicznych wzgórzach Zemplen, po latach „PGR-owskiej” skazy odbudował swój prawdziwy styl i niepowtarzalność win Aszu, jednocześnie dokładając do nich dwa nowe oblicza regionu: słodkie wina „late harvest” i wspaniałe, naładowane minerałem i osobowością wina wytrawne. Na … Czytaj dalej

Tokaj, rozsiany na 11 wulkanicznych wzgórzach Zemplen, po latach „PGR-owskiej” skazy odbudował swój prawdziwy styl i niepowtarzalność win Aszu, jednocześnie dokładając do nich dwa nowe oblicza regionu: słodkie wina „late harvest” i wspaniałe, naładowane minerałem i osobowością wina wytrawne. Na pewno duża w tym zasługa tradycji lokalnych winiarzy, którzy już na początku XVII wieku spisali prawa dotyczące produkcji ich największego skarbu. Nie mniejsza na pewno też jest zasługa lokalnego klimatu, bazaltowego podłoża i wyjątkowych w każdym calu odmian: stalowego Furminta i rozkołysanego aromatami Harslevelu, których połączenia dają wręcz oszałamiające efekty. Innymi ważnymi gronami regionu są na pewno także Muscat i Szurkebarat, czyli Pinot Gris, chętnie używane do produkcji win budujących nową twarz regionu. Napływ zachodnich inwestycji i świadomi swojego potencjału winiarze tokajscy pokazali światu, jak szybko feniks może podnieść się z popiołu…

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *