Western Cape
Wiedza o winie
26.09.2013

Western Cape

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Western Cape pojawia się na etykiecie wina południowoafrykańskiego, gdy winiarz korzysta z dobrodziejstw więcej niż jednego Wine of Origin, którego terytorium mieści się w granicach tego systemu, rozciągającego się wokół Cape Town na Przylądku dobrej Nadziei.

Zbawienny wpływ Oceanu Atlantyckiego stabilizuje i schładza gorący klimat interioru, pozwalając gronom spokojnie dojrzewać i koncentrować niezbędne dla ich jakości cukry oraz, co bardzo ważne, kwasy. Podobne organizmy na świecie to np. chilijskie Central Valley czy australijska South-Eastern Australia. Najważniejszymi regionami winiarskimi dostarczającymi grona i wina w ramach tego organizmu są dobrze znane i produkujące najlepsze wina kraju regiony Constantia, Paarl i Stellenbosch, słynące ze swoich uwodzicielskich Muscat, paprykowych Sauvignon Blanc, pikantnych Chenin Blanc, intensywnych Pinotage i „naburmuszonych” Shiraz.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.