Strona główna » Szczepy win » Wina Cabernet Sauvignon

Wina Cabernet Sauvignon


Cabernet Sauvignon to zdecydowanie najsłynniejszy czerwony szczep winorośli na świecie, który swoje istnienie zawdzięcza równie znanym rodzicom - Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Dawno temu wyruszył ze swego rodzinnego Bordeaux, zaglądając w niemal każdy zaułek winiarskiej mapy świata. Czytaj dalej

We Francji Cabernet Sauvignon uprawia się przede wszystkim w południowo-zachodniej części kraju, gdzie w winach Medoc i Haut Medoc gra pierwsze skrzypce w Pauillac, Margaux, Saint Julien, Saint Estpehe i okolicznych apelacji. W Saint Emilion i jej okolicach także jest bardzo wazny, lecz prócz wyjątków, ustępuje miejsca swojemu lokalnemu rywalowi, czyli Merlot. W innych apelacjach tej części Francji bez trudu także materiałem odnajdziecie go w tanicznych Madiran, frywolnej Langwedocji, a także w klasycznych Bergerac i Buzet.

Jest główną postacią wielu tzw. „Supertoskanów”, w których często jest mieszany ze swoim „kuzynem” Merlot, lub lokalnie najważniejszą w Toskanii odmianą, czyli Sangiovese. Nie brakuje go w innych regionach Włoch, zwłaszcza w Veneto, Alto Adige i Friuli, a nawet Sycylii. Hiszpania także znalazła dogodne miejsca dla uprawy Cabernet Sauvignon. Od Aragonii, przez Navarrę, La Mancha, aż po Katalonię, w których występuje zazwyczaj jako element układanki z Tempranillo lub Garnacha, jednak znalezienie solowych wydań nie jest wielką sztuką. Również Kalifornia słynie ze wspaniałych win, pochodzących z różnych obszarów Napa i Sonoma Valley. Wystarczy przywołać legendarną „degustację paryską”, w której najlepsze wina Kalifornii walczyły z francuskimi klasykami. W czerwieni najlepszym winem okazał się być Stag’s Leap Cabernet Sauvignon Reserve Cask 23. Nota bene – jego autorem był Warren… Winiarski! Chilijskie winiarstwo oddaje Cabernet najwięcej areału swoich winnic, a wina często pochodzące z gron z krzewów pamiętających genami czasy przed inwazją filoksery w Europie. W Argentynie nasz bohater jest drugą, zaraz po Malbec, najważniejszą odmianą dla win czerwonych. Często współgra z lokalnym liderem, lecz głównie gra tu jako solista. Australia idealne miejsce do uprawy tego szczepu odnalazła w Coonawarra, słynnej ze swojej czerwonej gleby Terra Rossa. Jednak swoje korzenie zapuścił już chyba w każdej winnej części kontynentu, o czym może świadczyć choćby ilość win Shiraz-Cabernet z różnych stref Australii. Południowoafrykańskie Cabernet Sauvignon to kolejna, bardzo swoista i ciekawa historia.

Cechą wyróżniającą wina Cabernet Sauvignon jest bardzo mocny i łatwo rozpoznawalny aromat czarnych porzeczek, niuansów mięty, mentolu lub eukaliptusa, czerwonej papryki, grafitu, a jeżeli dojrzewało ono w baryłkach dębowych, może pachnieć cedrem, czekoladą, kawą i tytoniem. Wina tworzone z Cabernet Sauvignon słyną również z głębokiej purpurowej barwy, oraz dużego potencjału starzenia, w czym główną zasługę trzeba przypisać harmonii elementów struktury jego win – wyrazistym taninom, oraz porządnym co najmniej poziomom alkoholu i kwasowości. Oczywiście w cieplejszych klimatach wina stają się łagodniejsze i bogatsze w odbiorze, jednak zazwyczaj nie tracą charakterności i równowagi budowy.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *