Strona główna » Klasyfikacja win » Wina organiczne – czy warto spróbować?

Wina organiczne – czy warto spróbować?


Mówiąc dziecku, aby zjadło coś tylko dlatego, że jest to zdrowe, niewątpliwie przyczynimy się do sytuacji, w której nie weźmie ono tego nigdy do ust. Podobnie postępują dorośli zapytani o stosunek do win organicznych. Te najczęściej kojarzą się im jedynie z reakcją na … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Mówiąc dziecku, aby zjadło coś tylko dlatego, że jest to zdrowe, niewątpliwie przyczynimy się do sytuacji, w której nie weźmie ono tego nigdy do ust. Podobnie postępują dorośli zapytani o stosunek do win organicznych. Te najczęściej kojarzą się im jedynie z reakcją na wszechobecną modę bycia eko – czymś zrobionym na siłę, bez jakości i smaku. Wino organiczne przynosi wyobrażenie o zmianach i „zepsuciu” doskonałego, klasycznego trunku, jakim jest wino, które znamy od wieków, które dojrzewało w baczkach i jest „im starsze, tym lepsze”. A czym jest ono naprawdę?

Wino organiczne

Definicja różni się w zależności od kraju, w którym wino się rodzi. Co więcej – mogą się one różnić nawet pomiędzy winnicami, gdzie producenci na swój sposób definiują wina organiczne i mają ich personalną wizję. Podstawowym założeniem jest stworzenie wina jedynie z certyfikowanych, organicznie uprawianych winorośli („made with organically grown grapes”), co oznacza nic innego, jak uprawę bez wspomagania się sztucznymi, chemicznymi środkami. W zamian zaś winogrona organiczne hoduje się stosując naturalne metody – płodozmian i wykorzystanie naturalnych wrogów dla szkodników.

Dodatkowo wina organiczne mają w sobie cechy win biodynamicznych, co przekłada się na prowadzenie wszystkich działań zgodnie ze standardami, regulacjami i kalendarzem upraw biodynamicznych – czyli zgodnie z wymaganiami danego środowiska.

Podpatrując dalej niektórych winiarzy widzimy, że oprócz podstawowych działań na rzecz uzyskania wina organicznego, zaniechują oni także regulowania temperatury fermentacji czy dodawania drożdży i siarkowania. Można by przypuszczać, że takie „wynalazki” są domeną win nowoświatowych, lecz nic bardziej mylnego. To właśnie Europa jest liderem w produkcji win organicznych.

Sam termin „wino organicznie” jest terminem młodym, gdyż ma dopiero 3 lata. Po długich dyskusjach na temat akceptowalnych zawartości siarczyn w winie, Unia Europejska zatwierdziła istnienie takiego trunku, jak wina organiczne.

Obecne wymagania względem win opatrzonych tytułem wina organicznego są:

  • Całkowite wyeliminowanie wsparcia wzrostu przez herbicydy oraz pestycydy (dopuszczalna jest jedynie tzw. mieszanka bordoska);
  • Ograniczenie o co najmniej 30% użycia siarczynów w produkcji;
  • Zaniechanie przeprowadzania nowoczesnych procesów, np. elektrodializy.

Całkowite wyeliminowanie siarczynów w winach jest możliwe, jednak w żadnym wypadku zalecane. Mimo strasznych wizji, jakie nam się rodzą w głowie przywołując słowo „siarczyny”, to właśnie im zawdzięczamy niemalże cały winiarski świat. Działają one grzybobójczo i antybakteryjnie, zabezpieczając wino przed psuciem podczas leżakowania i transportu. Wskazania do zminimalizowania obecności siarczynów w winie organicznym ma na celu umożliwienie alergikom degustacji wina.

Zamierzając kupić wino organiczne musimy pamiętać o tym, że stoi ono na półce sklepowej dlatego, że jego producent mocno wierzył w ich ideę. Ceny tych win nie różnią się od pozostałych, zaś w ich produkcję trzeba włożyć zdecydowanie więcej starania, przygotowań, czasu i pasji. Jest to także ryzykowne przedsięwzięcie.

Co to daje nam, konsumentom?

Niesamowicie interesujące i intrygujące doznania smakowe. Wina organiczne są po prostu ciekawe – brak chemikaliów w produkcji ułatwia wytworzenie wyjątkowego profilu, niosącego wizję i charakter regionu, z którego wino się wywodzi. Są to też wina o zdecydowanie gęstszej konsystencji: oleiste, gładkie i aksamitne. Przykładem są wina od genialnego producenta – Pares Balty – który od 2010 z najwyższa starannością dba o swoje winogrona produkując unikalne wina. Produkcja organiczna jest dla niego wizją prowadzącą do doskonałości – zapewnia maksymalną żywotność upraw, wprowadza harmonię i równowagę do winnicy. Wina wychodzące spod jego rąk zachwycają bogactwem aromatów, jak np. Calcari ze swoimi słodkimi gruszkami i bananami, Mas Irene z leśnymi owocami i nutami korzennymi czy też miodowo-morelowe Honeymoon. Pares Balta łączy w sobie kult tradycji oraz stawia na najwyższą jakość. Wraz z dbałością i szacunkiem do środowiska naturalnego, staje się to wszystko doskonałą wizytówką tego producenta.

Wina organiczne nie są już ewenementem w świecie win, jednak na pewno są unikalne ze względu na swoje walory smakowe – niezwykle interesujące, dostarczają niespotykanych nigdzie indziej doznań aromatycznych i smakowych. Produkowane są najczęściej w małych winnicach z lokalnych szczepów, potęgując swoją wyjątkowość. Nawet jeśli nie ze względu na prowadzony zdrowy tryb życia i eko-style – wina organiczne są zdecydowanym must-have w naszej podróży po świecie win, przenosząc nas w niespotykany świat bogactwa aromatów i smaków.

Zobacz więcej i spróbuj jak najszybciej!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *