Strona główna » Wiedza ogólna o winie » Wina pomarańczowe – dawnego nowe początki

Wina pomarańczowe – dawnego nowe początki


W ostatnich latach wina pomarańczowe cieszą się rosnąca popularnością, przyciągając do siebie entuzjastów szukających nieustannie inspirujących, nowych i niepospolitych smaków. Choć może się to wydawać nową modą i swoistym odkryciem ostatnich dekad, nic jednak bardziej mylnego! By sięgnąć do korzeni … Czytaj dalej

W ostatnich latach wina pomarańczowe cieszą się rosnąca popularnością, przyciągając do siebie entuzjastów szukających nieustannie inspirujących, nowych i niepospolitych smaków. Choć może się to wydawać nową modą i swoistym odkryciem ostatnich dekad, nic jednak bardziej mylnego! By sięgnąć do korzeni win pomarańczowych musimy cofnąć się tysiące lat wstecz, dzięki czemu odkryjemy, iż nie tylko stoi za nimi bardzo stara metoda produkcji – ale również jedna z pierwszych, jakie stosowano w znanej nam historii wina. Czym zatem są wina pomarańczowe, jak powstają, skąd pochodzą i jak smakują?

Czym jest wino pomarańczowe?

Nadrzędną kwestią, którą należy podkreślić na wstępie jest fakt, iż wina pomarańczowe są zupełnie naturalne – nie powstają przy udziale innych owoców ani żadnego barwnika, nie są niczym innym jak tradycyjnym winem w pełnym znaczeniu tego sformułowania. Sekretem koloru i charakteru win pomarańczowych jest długa maceracja na skórkach białej odmiany winorośli. O ile przy standardowych winach białych, kontakt ze skórkami jest bardzo krótki, trwający zazwyczaj ledwie kilka godzin, o tyle przypadku win pomarańczowych mówimy o maceracji trwającej od kilku dni, nawet do kilku miesięcy!

Wino pomarańczowe – Gruzja i początki

Cofając się w czasie do początków win pomarańczowych trafimy między innymi do Gruzji, gdzie wina nie tylko były macerowane długo na skórkach, ale również proces ten wraz z dojrzewaniem odbywał się w glinianych naczyniach zakopanych w ziemi, zwanych qvevri. Naczynia te wykorzystuje się tam po dziś dzień do produkcji win pomarańczowych, kultywując tradycje sięgające korzeni znanej nam historii produkcji wina.

Dziś wina przy użyciu takiej metody powstają także w wielu innych miejscach – we włoskim Friuli, w Słowenii czy Chorwacji, na hiszpańskich interpretacjach na chwilę się zatrzymując. Tradycyjne wino pomarańczowe Hiszpania bowiem produkuje w kilku regionach uzyskując doskonałe rezultaty, jednak  odróżnić od nich należy popularne w ostatnim czasie wina w tym kolorze powstające z udziałem barwnika – pamiętać jednak trzeba iż nie mają one absolutnie nic wspólnego z omawianą dziś metodą, ani pod względem charakteru, ani stylu i sposobu produkcji.

Polskie wino pomarańczowe

Skoro pochwaliliśmy już cudze, to warto wspomnieć, iż w Polsce również doświadczymy bardzo interesujących butelek wina pomarańczowego. Wśród tych, na które warto zwrócić uwagę znajdziemy chociażby Ambre z Winnicy Turnau, która proponuje swoją interpretację wina ze szczepu solaris macerowanego na skórkach przez kilka tygodni i później dojrzewanego w beczkach typu barrique przez 18 miesięcy.

Wino pomarańczowe – jak to smakuje?

Niuanse w winach pomarańczowych naturalnie będą się różnić – jest to uzależnione od dobranej odmiany, długości maceracji, wybranego sposobu i długości dojrzewania i innych pomniejszych decyzji, przed których podjęciem stoi winiarz. Do najważniejszych punktów programu w winach pomarańczowych należy nade wszystko to, co charakterystyczne dla dłuższej maceracji – pełniejsza struktura, a także wyczuwalne… taniny, których doświadczamy w głównej mierze w winach czerwonych.

Wśród często występujących aromatów w bukiecie znaleźć się mogą nuty dojrzałych jabłek, orzechów, jałowca, oleju lnianego, suszonej skórki z cytrusów i ziół. Charakter win pomarańczowych wraz z aromatami na pewno nie należy do bardzo typowych ani łatwych, dlatego warto nastawić się na inspirujące, jak również wymagające doświadczenie, do którego poświęcić należy odrobinę więcej uwagi i zrozumienia.

Wino pomarańczowe – z czym to się je?

Z racji na wyrazisty charakter win pomarańczowych w doskonały sposób sprawdzają się w towarzystwie posiłku. Dzięki większej zawartości tanin, wina te dają spore spektrum możliwości łączenia z mięsem, również tym bardziej strukturalnym, na przykład wołowiną. Do tego dochodzą wszelkie potrawy o wyrazistych smakach, jak choćby kuchnia azjatycka. W interesujący sposób również można wykorzystać wina pomarańczowe przy surowych rybach i owocach morza, kierując posiłek na nowe drogi smakowe.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *