Strona główna » Wiedza ogólna o winie » Wina punktowane, czyli jak są oceniane?

Wina punktowane, czyli jak są oceniane?


Łatwo sobie wyobrazić, że 90 punktów na 100 to bardzo dobra ocena, ale czy w takim razie wino nie posiadające ich w ogóle, nadaje się do picia? Co właściwie oznaczają tajemnicze punkty, kto i za co je przyznaje? Poniżej zestawienie … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
89,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Łatwo sobie wyobrazić, że 90 punktów na 100 to bardzo dobra ocena, ale czy w takim razie wino nie posiadające ich w ogóle, nadaje się do picia? Co właściwie oznaczają tajemnicze punkty, kto i za co je przyznaje? Poniżej zestawienie trzech najpopularniejszych sposobów oceniania win na świecie.

Rating win, czyli ocena nadawana przez ekspertów

Rating win to ocena przyznawana przez jednego lub wielu degustatorów, którzy oceniają walory tego trunku, po czym przyznają mu odpowiednią ilość punktów. Podsumowując, jest to całkowita ocena danego wina wystawiona przez eksperta.

System oceniania bazuje na dwóch elementach:

  • walory smakowe,
  • relacja jakości do ceny.

Pod uwagę brane są jedynie wina jakościowe.

Skala Ocen Parkera

Robert Parker – twórca „The Wine Advocate” zrewolucjonizował współczesną krytykę winiarską oraz został cenionym znawcą win z Bordeaux, doliny Rodanu i Kalifornii. Ocenę pozostałych regionów pozostawia już swoim pracownikom. Są to m.in.: David Schildknecht, Antonio Galloni, Jay Miller i Mark Squires.

Ocena Parkera dzieli się na dwie części: notkę degustacyjną oraz punktowaną skalę. Wartość wyjściowa to 50 punktów. Za każdą kolejną cechę wino otrzymuje dodatkowe punkty. Maksymalnie może zdobyć ich 100.

50 dodatkowych punktów przyznaje się winom w następujący sposób:

  • 5 punktów za kolor i wygląd
  • 15 punktów za aromat i bukiet
  • 20 punktów za smak
  • 10 punktów za ogólną jakość wina

Skala ocen Parkera jest używana podczas najważniejszych konkursów Międzynarodowej Unii Enologów.

Skala ocen Parkera
60 – 69 pkt. wino nie do zaakceptowania
60 – 69 pkt. wino poniżej przeciętnej
70 – 79 pkt wino przeciętne
80 – 84 pkt. wino dobrze zrobione
85 – 89 pkt. wino dobre
90 – 95 pkt. wino nadzwyczajne
96 – 100 pkt. arcydzieło

 

Najlepszym wyborem są wina z oceną od 80 do 95 punktów – mają wysoką notę i przystępną cenę. Wina z najwyższą oceną są bardzo drogie i trudnodostępne na rynku.

Skala 20 punktowa

Popularna przede wszystkim we Francji. W związku z tym, że uwzględnia części dziesiętne jest w istocie skalą 100 punktową.

Tabela opisowa

Pozwala na zachowanie formy opisowej. Oceniane są cztery aspekty:

  • Wygląd – 0-4 pkt.
  • Aromat – 0-6 pkt.
  • Smak – 0-6 pkt.
  • Wrażenie ogólne – 0-4 pkt.

Tabela punktowa

Bardziej rozbudowany system, który pozwala na dokładniejszą ocenę wina. Pod uwagę brane są następujące składniki:

  • Klarowność – (0-1)
  • Kolor – (0-1)
  • Aromat – (0-2)
  • Bukiet – (0-3)
  • Moc – (0-1)
  • Taniny – (1-2)
  • Kwasowość – (1-2)
  • Cukier – (0-1)
  • Równowaga – (0-1)
  • Koniec – (0-2)
  • Wrażenie – (0-1)
  • Podsumowanie – (0-3)
Skala 0-20 Ocena
0-4 Wino nie do zaakceptowania
5-8 Wino poniżej przeciętnej
9-12 Wino przeciętne
13-14 Wino dobre
15-16 Wino bardzo dobre
17-18 Wyśmienite
19-20 Klasyka

 

Skala 5-cio gwiazdkowa

Popularna przede wszystkim w Wielkiej Brytanii. Używana m.in. przez Hugh Johnsona i magazyn Decanter.

* wino popularne, stołowe (akceptowalne)

** jakość powyżej średniej (zupełnie dobre)

*** wino znane, cieszące się dobrą sławą (polecane)

**** wino szlachetne, sławne, drogie (bardzo polecane)

***** arcydzieło

Warto pamiętać, że wysoka nota, wcale nie musi świadczyć o doskonałości wina. Ocena wystawiana przez ekspertów jest subiektywnym odczuciem, a wiadomo, że ilu ludzi tyle opinii. Jeśli zatem macie swoje ulubione wina, sięgajcie przede wszystkim po wina podobne. Te na pewno Wam zasmakują.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *