Strona główna » Aktualności na portalu » Winne Porady Zająca Wielkanocnego

Winne Porady Zająca Wielkanocnego


Święta Wielkanocne już niemal za pasem. Jak w każde święta, na naszych stołach lądują mniej lub bardziej typowe dania. Warto poznać prawdę rządzącą łączeniem wina z potrawami. Czytaj dalej

Reguł brak, to co znamy jako ogólne zasady sugerujemy potraktować jako ogólne wytyczne, które różnią się w zależności od indywidualnych preferencji. Owe wytyczne pomogą nam uniknąć skrajnie złych połączeń. W końcu „wysoka” kwasowość jest czymś innym dla osoby, która lubi kwaskowe smaki, niż dla osoby, która woli słodycz.

Najważniejsza wskazówka jest prosta – unikamy skrajnych połączeń, tj. mocno intensywne wino z lekkim daniem. Jeśli już wyszło tak, że musi być skrajnie, to sugerujemy by „mocniejsza” część skrajności leżała po stronie wina działając na jego korzyść.

Poniżej przedstawiamy krótką listę połączeń kulinarnych, które z czystym sumieniem sami byśmy zastosowali.

  • Żurek i barszcz biały & jajka faszerowane i dania z jaj

Tutaj sugerujemy ostrożność. Jeśli chcecie podać do tych dań wino, to najbardziej bezpiecznym winami będą Sherry Fino lub Madeira. Z Rieslingiem ostrożnie, bowiem nie każdy styl tego wina będzie pasował do tych smaków. Polecamy zatem wino Peter & Peter Zeller Riesling.

  • Sałatki 

z majonezem:

Blume Verdejo
Ochagavia 1851 Chardonnay Reserva Valle de Casablanca D.O.
Casablanca Nimbus Estate Chardonnay Valle de Casablanca D.O.
Lapostolle Casa Chardonnay Casablanca Valley

bez majonezu:

Ventisquero Chardonnay Clasico Central Valley
Hardys Nottage Hill Chardonnay
Casablanca Nimbus Estate Gewürztraminer Valle de Casablanca D.O.
Tollo Valle D’Oro Trebbiano D’Abruzzo D.O.C.
Dourthe No 1 Sauvignon Blanc Bordeaux A.O.C.

  • Wędliny

Prunotto Fiulot Barbera D’Asti D.O.C.
Masi Frescaripa Classico Bardolino D.O.C.
Castellani Chianti D.O.C.G.

  • Pieczone mięsa


Conde De Valdemar Rioja Tempranillo

Ventisquero Syrah Reserva Maipo Valley
Casablanca El Bosque Carmenere Valle del Rapel D.O.
Chateau Pey La Tour Bordeaux A.O.C.

  • Duszone mięsa

Trapiche Oak Cask Malbec
Flagstone Dragon Tree Western Cape
Ogier Reine Jeanne Chateauneuf-du-Pape A.O.C.
Hardys Nottage Hill Shiraz

  • Ciasta, desery

Zebo Moscato Sicilia- Frizzante
Gnarly Head Old Vine Zinfandel
Kendermanns Riesling Spätlese Mosel

 Życzymy udanych połączeń. Smacznego!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *