Strona główna » Aktualności ze świata » Wino i globalne ocieplenie

Wino i globalne ocieplenie


Każdy znawca wina powie, że największy wpływ na jakość rocznika ma klimat. Amerykańscy badacze odkryli, że walory wina podniosły się w ciągu ostatnich 50 lat wraz ze wzrostem temperatury. Czytaj dalej

24,99 zł

Dostępność: Mniej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
99,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Widać to zwłaszcza w regionach o chłodniejszym klimacie takich, jak Waszyngton czy Oregon, a także w niektórych regionach Niemiec. Jednym słowem globalne ocieplenie może przynieść korzyść. Niemniej takie odkrycie może spowodować ból głowy właścicieli winnic znajdujących się w tradycyjnie cieplejszych regionach. W ciągu ostatnich 50 lat temperatura wzrosła średnio o 1,3 stopnia Celsjusza. Chłodniejsze rejony nadal mogą czerpać korzyści z ocieplającego się klimatu, ale winnice w wiecznie ciepłych rejonach np. włoskie Chianti, mogą spotkać się z problemem zbyt szybkiego dojrzewania winogron, co powoduje powstawanie wina bardziej alkoholowego o mniejszej kwasowości i balansie. Ta wiadomość może niekorzystnie wpłynąć na sztandarowe szczepy regionu. Naukowcy przewidują wzrost temperatury o 2 stopnie Celsjusza w ciągu kolejnych 50 lat. Jeżeli klimat będzie się dalej zmieniał efekt ocieplenia może mieć znaczący wpływ na metody uprawy winorośli, a winiarze będą zmuszeni w dużym stopniu zmodyfikować sposób hodowli. Według niektórych ekspertów przykładem na ogromny wpływ zmian klimatu może być zeszłoroczne lato, które ani w południowym Włochach ani w Grecji nie zaowocowało wybitnymi winami. Za to południowa Anglia może się poszczycić chyba najlepszym rocznikiem w historii od czasów małej epoki lodowcowej. Globalne ocieplenie może przynieść katastrofalne skutki dla całej planety, ale przynajmniej wino będzie lepsze…

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *