Brie (pasteryzowane) – Chablis, Pinot Gris z Alzacji, lekkie czerwone Burgundy
Camembert (pasteryzowany) – Cotes du Rhone, Montepulciano d’Abruzzo, Emporda/Montsant
Casera – Arneis, Riesling z Mozeli, Valpolicella, Pinot Noir
Cheddar – Chianti Classico, południowe Cotes du Rhone, Navarra Crianza
Edam – Carmenere, Chateauneuf du Pape, Zinfandel
Emmentaler – Montepulciano d’Abruzzo, Crozes-Hermitage, Shiraz
Feta – nowozelandzki Sauvignon Blanc, niebaryłkowane Chardonnay, Riesling z Alzacji lub Austrii
Gouda – Vouvray, Carmenere, Montepulciano d’Abruzzo
Gruyere – Riesling z Mozeli, czerwone Burgundy, Barbaresco
Mozzarella – Soave, Viognier, Beaujolais Villages
Munster – alzacki Gewurztraminer Vendange Tardive, Moscatel de Setubal, Recioto di Soave, Jurancon
Parmezan – europejskie baryłkowane Chardonnay, Brunello di Montalcino, Bordeaux Cru, Priorat
Pecorino (Romano) – Riesling Spatlese lub Auslese, Chablis Cru, Vino Nobile di Montepulciano