Strona główna » Drinki z winem » Wino musujące latem, czyli Inne sposoby na wInne orzeźwienie

Wino musujące latem, czyli Inne sposoby na wInne orzeźwienie


Wino musujące lekkie w smaku, odświeżające, a do tego cudownie owocowe, to oczywista propozycja na upalne letnie dni! Niemniej jednak sposoby na konsumpcję mogą być już nieoczywiste. Oczywiście lamka schłodzonego włoskiego prosecco, hiszpańskiej cavy lub francuskiego szampana jako aperitif jest … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
1079,00 zł

Dostępność: Mniej niż 24 szt.

Wino musujące lekkie w smaku, odświeżające, a do tego cudownie owocowe, to oczywista propozycja na upalne letnie dni! Niemniej jednak sposoby na konsumpcję mogą być już nieoczywiste. Oczywiście lamka schłodzonego włoskiego prosecco, hiszpańskiej cavy lub francuskiego szampana jako aperitif jest idealna, zwłaszcza gdy za oknem mamy temperatury sięgające +30oC, niemniej jednak połączone z owocami mogą dostarczyć równie ciekawych doznań.

Jeśli zdecydujesz się na tradycyjny sposób podawania wina musującego, to pamiętaj że musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym wypadku straci swój smak. Aby cieszyć się wybranym winem, trzymaj go w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Pamiętaj, aby otwierać butelkę bardzo ostrożnie, ponieważ gwałtowane wystrzelenie korka może spowodować zmianę struktury i smaku naszego wina. Wino musujące podawaj w wysokich podłużnych kieliszkach, napełniając je nie więcej niż do około 2/3 wysokości kieliszka. Aby zapobiec ogrzewaniu się wina musującego trzymaj kieliszek za nóżkę. Dla zachowania odpowiedniej temperatury wina musującego w trakcie konsumpcji możesz dodać kilka zamrożonych owoców winogron zamiast kostek lodu.

Poszukując mniej klasycznych i niebanalnych sposobów na winne orzeźwienie proponujemy połączenie owoców sezonowych takich jak maliny, truskawki czy borówki z winem musującym w prostym deserze. Z wybranego wina musującego przygotowujemy prostą galaretkę. Przygotowanie galaretki jest bardzo proste. 3 łyżeczki lub 3 listki żelatyny moczymy w ok 40 ml zimnej wody przez ok. 10 minut następnie rozpuszczamy w ciepłej kąpieli wodnej do uzyskania jednolitego płynu. Żelatynę łączymy z 400 ml wina musującego i zalewamy wybrane owoce w pucharku lub kieliszku. Teraz wystarczy poczekać aż galaretka stężeje. Deser podajemy schłodzony najlepiej w towarzystwie wina musującego.

Inny sposób to koktajl Bellini, którego historia sięga aż 1948 roku. Swoją wyjątkowość koktajl zawdzięcza niewątpliwie temu, że potrafi dostarczyć niezwykłych doznań naszym kubkom smakowym i niewinnie wprawić w szampański nastrój przy okazji. W jaki sposób sprawić sobie tę przyjemność? Wystarczą dojrzałe białe brzoskwinie i włoskie wino musujące Prosecco np. Ponte Prosecco Treviso DOC., a dla uzyskania delikatnego różowego koloru wystarczy dodać odrobinę soku z malin lub wiśni. A teraz jak przygotować Bellini w domu? Umyj 6 brzoskwiń i wydrąż pestkę (Ważne – nie obieraj ich ze skórki), a następnie zmiksuj dokładnie. Dodaj do tego kilka świeżych malin i zmieszaj w proporcji 1 część soku i 3 części schłodzonego wina. Na koniec wystarczy przelać do schłodzonego kieliszka do szampana lub martini i delektować się smakiem Bellini.

A teraz coś dla amatorów arbuza i mięty. Pokrój arbuza na duże kawałki i zmiksuj, a tak powstały sok przelej przez sitko i wlej do szklanki lub kieliszka. Dla ozdoby naszego drinka możesz wyciąć zabawne kształty z plastrów arbuza, np. gwiazdki lub serduszka (wszystko wedle własnego uznania). Teraz wystarczy wyjąć z lodówki schłodzone prosecco i wypełnić powoli pozostałą część kieliszka oraz ozdobić miętą.

Wino musujące to też hiszpańska cava, jaką można połączyć z sokiem z granatu, pomarańczy i żurawiny. Dzięki temu oprócz orzeźwienia zyskujemy trochę witaminy C. Aby przygotować drinka wystarczy po jednej szklance schłodzonego świeżego soku z granatów, soku żurawinowego i soku pomarańczowego oraz 1 butelka wina musującego cava np. Castellblanch Cristal Cava Metodo Tradicional lub Cava Rigol Brut. Sposób przygotowania tego drinka jest niezwykle prosty – wszystkie soki łączymy w dużym dzbanku, a następnie powoli dodajemy hiszpańską cavę i mieszamy. Podajemy w kieliszkach do szampana z kilkoma nasionami granatu.

Zapraszamy do eksperymentowania z naszymi winami musującymi i odkrywania z nami Musujących smaków lata

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *