Strona główna » Poznaj winiarza » Włochy: Anthony, Bill i John Terlato – Gaja

Włochy: Anthony, Bill i John Terlato – Gaja


Winiarnia Gaja, słynny producent włoskich win od czterech pokoleń znajduje się w posiadaniu rodziny Gaja. Winiarnię założył w 1859 roku Giovanni Gaja, pradziadek obecnego właściciela winiarni – Angelo Gaja. Winnice należące do rodzinnej firmy położone są w Toskanii oraz Piemoncie, najważniejszych winiarskich regionach Włoch. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
45,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

W 1994 roku Gaja nabyła swoją pierwszą posiadłość winiarską w Toskanii, o nazwie Pieve Santa Restituta. Znajduje się w apelacji DOCG Brunello di Montalcino. Właśnie tu, w winnicach o powierzchni 40 akrów powstają jedne z najsłynniejszych włoskich win Brunello di Montalcino. Można wśród nich wymienić wina tj. Gaja Pieve Santa Restituta Sugarille Brunello di Montalcino D.O.C.G. oraz Gaja Rennina Brunello Di Montalcino D.O.C.G. Gaja Pieve Santa Restituta Sugarille Brunello di Montalcino pochodzi z winnicy Sugarille. Gleby w winnicy, rozciągającej się na powierzchni dziesięciu akrów, składają się w głównej mierze z gliny i wapnia. Winnica Sugarille pojawiła się w inwentarzu posiadłości Pieve Santa Restituta już w roku 1547. Wino charakteryzuje intensywny, ciemny kolor; bogate, kompleksowe aromaty dojrzałych owoców – śliwek, dzikich wiśni i fiołków oraz delikatna nutka goździków i tytoniu. Wino Gaja Rennina Brunello Di Montalcino D.O.C.G. charakteryzuje natomiast głęboki czerwony kolor, klarowność i bogactwo aromatów z nutami dojrzałych czerwonych owoców, energetyczny i aksamitny smak ze zmysłowym, długotrwałym finiszem.
W 1996 roku Gaja kupiła kolejną posiadłość w Toskanii, Ca’Marcanda, położoną w Castagneto Carducci w Bolgheri. Jej winnice zajmują 200 akrów, z których 150 obsadzono francuskimi szczepami tj.: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Syrah. Powstaje tu np. doskonałe wino Gaja Ca’Marcanda Promis Toscana I.G.T. Gaja Ca’Marcanda Bolgheri D.O.C.
Winiarnia Gaja posiada również winnice w najlepszym regionie winiarskim, czyli Piemoncie. Wokół miasteczek Barbaresco i Barolo mieszka „para królewska” włoskich win – Barolo i Barbaresco, które potrafią dojrzewać dekadami oferując niespotykane w innych winach aromaty, barwę i strukturę. Powstaje tu np. wino Gaja Barbaresco D.O.C.G., które pochodzi z 14 winnic położonych wokół Barbaresco, powstaje w 100% ze szczepu Nebbiolo, dojrzewa kilkanaście miesięcy w beczkach dębowych. Bardzo owocowe, z eleganckimi taninami i dobrą kwasowością. Aromat czerwonych owoców i fiołków uzupełnia nuta dębowa pochodząca od beczek. Doskonałym przykładem Barolo jest wino Gaja Dagromis Barolo D.O.C.G., które posiada intensywną barwę, solidną strukturą, miłą łagodność i ciekawy posmak. Bukiet zawiera nutki jagód i kwiatów oraz aromaty lukrecji, suchych ziół i przypraw korzennych. Wina te posiadają duży potencjał starzenia.
Wina Gaja cieszą się uznaniem w całym winiarskim świecie. Zaangażowanie, uwaga i skrupulatność towarzyszą powstawaniu są gwarancją niezmiennie, najwyższej jakości oraz niezapomnianych smaków i aromatów wykwintnych win Gaja.
Obecnie Gaja należy do grupy Terlato Wine Group (TWG), zrzeszającej kilkunastu producentów wyjątkowych win z całego świata. Właścicielami grupy jest rodzina Terlato: Anthony J. Terlato oraz jego dwaj synowie Bill i John (na zdjęciu). Grupa Terlato na pierwszym miejscu stawia jakość, dzięki czemu od ponad 50 lat odnosi sukcesy w światowej branży winiarskiej.

Źródło: http://www.terlatowines.com

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *