Strona główna » Poznaj winiarza » Włochy: Mauro Molino

Włochy: Mauro Molino


Mauro Molino powiedział kiedyś: "Poświęcenie się bez reszty uprawie winorośli był właściwym wyborem: dała mi wiele, pozwoliła zdobyć doświadczenie i wiedzę o moich winnicach, tworzyć wina, które trwają w czasie i tworzyć etykiety, które uczyniły moje nazwisko znane w świecie." Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Mauro Molino powiedział kiedyś: „

„Poświęcenie się bez reszty uprawie winorośli był właściwym wyborem: dała mi wiele, pozwoliła zdobyć doświadczenie i wiedzę o moich winnicach, tworzyć wina, które trwają w czasie i tworzyć etykiety, które uczyniły moje nazwisko znane w świecie.”

W 1973 roku, Mauro Molino, świeżo upieczony absolwent Uniwersytetu Winiarskiego w Albie zaczyna rozwijać swoje marzenie o dokonaniu swojej największej pasji – tworzeniu win oddających duszę Piemontu. Po zakończeniu obowiązkowej służby wojskowej, Mauro jest zdeterminowany jak nigdy przedtem, by realizować swoją pasję. Niestety, jego ukochany region nie jest jeszcze gotowy, aby dać mu taką możliwość, przez co Mauro dzielnie przenosi się do Emilia-Romania, gdzie w 1975 roku podejmuje pracę enologa w grupie winnej CIV z Modeny. Pozostaje tam przez ponad cztery lata, a okres ten jest kluczowy dla jego podnoszenia swoich kwalifikacji i rozwoju zawodowego.

W tym samym roku, po śmierci ojca – Giovanniego Mauro, powrócił do swojego ukochanego Langhe,i przejmuje kilka winnic pozostawionych w spadku. Dostrzegł wówczas niepowtarzalną okazję do rozpoczęcia nowej kariery, przy produkcji wina na jego ulubionej ziemi, o której  nigdy wszak nie zapomniał. Rozpoczął swoją profesjonalną karierę w pracy dla lokalnych stowarzyszeń winiarskich, jednocześnie dbając o podnoszenie jakości własnych winnic i winiarni, która została wybudowana w Annunziata, będącej częścią słynnej La Morra, tuż obok rodzinnego domu.

Pierwsze butelki Barolo z winnicy Conca zostały zaprezentowane światu w roku 1982, i od tego momentu oficjalnie rozpoczyna się  przygoda marki Mauro Molino. Mauro staje się coraz bardziej świadom tego, jakie ma szczęście, mogąc pracować w apelacji Barolo, na jednej z najbardziej unikatowych ziemi na świecie. tworząc wina z trzech najważniejszych cru w La Morra: Barolo Conca, Barolo Gancia i Barolo Gallinotto.

Źródło: http://www.mauromolino.com/

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *