Strona główna » Blog eksperta » Zachodnia Polska ma nowego mistrza!

Zachodnia Polska ma nowego mistrza!


Jeszcze nie opadł bitewny kurz na podłogę poznańskiej Concordii. Jeszcze nie ucichł gwar walczących i radosne okrzyki zwycięzców. Jeszcze widownia komentuje z wypiekami widowisko, którego była świadkiem. A cóż to było za wydarzenie? Oczywiście II Mistrzostwa Sommelierów Polski Zachodniej! Wzięli … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Jeszcze nie opadł bitewny kurz na podłogę poznańskiej Concordii. Jeszcze nie ucichł gwar walczących i radosne okrzyki zwycięzców. Jeszcze widownia komentuje z wypiekami widowisko, którego była świadkiem. A cóż to było za wydarzenie? Oczywiście II Mistrzostwa Sommelierów Polski Zachodniej!
Wzięli w nich udział najlepsi i najodważniejsi sommelierzy i sommelierka (słownie: jedna), z województw od Dolnego Śląska, aż po Pomorze. Przez cały dzień rywalizowali wiedzą o winach, wodach, potrawach i ważnych osobistościach wina i gastronomii na całym świecie. Po czym uwijali się, jak mróweczki w zadaniach praktycznych, łączeniu wina i potraw, no i rzecz jasna: degustacji win w ciemno.
Po zsumowaniu punktów całą finałową trójkę obsadzili przedstawiciele Poznania, czym mocno nadwerężyli legendę o wielkopolskiej gościnności… Mówi się trudno – walczy się dalej. W finale zobaczyliśmy ubiegłorocznego mistrza – Adama Tomczaka, brązowego medalistę sprzed roku – Łukasza Głowackiego i debiutanta w tej materii – Macieja Sokołowskiego. Powiedzieć, że panowie znają się jak łyse konie, byłoby dużym niedomówieniem. Wszak na co dzień razem pracują, a nawet – zaciekle wspólnie trenują nad formą do zawodów i egzaminów. W tegorocznych Mistrzostwach Polski najwyżej, na piątym miejscu, uplasował się Łukasz, a tuz za nim – obydwaj kompani. Zapowiadała się zatem walka na całego, na szczegóły, na drobiazgi.
Z zadań połączonego sytuacyjnego serwisu szampana i wina czerwonego, opisania i odgadnięcia w ślepej degustacji Montepulciano d’Abruzzo Riserva, pięciu alkoholi, dobrania win do dań przygotowanych przez szefa kuchni Concordii, Tomasz Walewskiego, odpowiedzi na serię pytań, a na sam koniec: serwisu szampana z butelki magnum do 13 kieliszków, najlepiej wywiązał się Łukasz Głowacki, i to do niego, do przyszłej jesieni, pozostali wielkopolscy sommelierzy będą mówili „Szefie”. Drugą lokatę zajął ubiegłoroczny zwycięzca – Adam Tomczak, a nowicjuszowi w finałowych zmaganiach, Maciejowi Sokołowskiemu, przypadło najniższe piętro podium.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *