Strona główna » Blog eksperta » Castel Sommelier Cup 2014

Castel Sommelier Cup 2014


W maju mieliśmy w Warszawie bezprecedensowe wydarzenie - pierwsze międzynarodowe mistrzostwa Polski Sommelierów, zaprezentowane jako Chateaux & Domaines Castel Sommelier Cup Warszawa 2014. W zmaganiach wzięło udział szesnastu śmiałków,  po  równo - 8 z Polski i 8 reprezentantów Szwecji, Holandii, Litwy, Belgii, Czech, Słowacji, Turcji oraz Estonii. Polscy reprezentanci zostali wyłonieni w drodze krajowych eliminacji rozegranych w kwietniu. Czytaj dalej

O mistrzostwach              

W maju mieliśmy w Warszawie bezprecedensowe wydarzenie – pierwsze międzynarodowe mistrzostwa Polski Sommelierów, zaprezentowane jako Chateaux & Domaines Castel Sommelier Cup Warszawa 2014. W zmaganiach wzięło udział szesnastu śmiałków,  po  równo – 8 z Polski i 8 reprezentantów Szwecji, Holandii, Litwy, Belgii, Czech, Słowacji, Turcji oraz Estonii. Polscy reprezentanci zostali wyłonieni w drodze krajowych eliminacji rozegranych w kwietniu.

Eliminacje

Pierwszy dzień zmagań rozpoczął się pierwszą częścią półfinału, w czasie której zawodnicy przeszli przez trudny test teoretyczny i degustacje w ciemno. Pytania dotyczyły nie tylko geografii i produkcji wina, ale jak na sommelierów przystało, także innych alkoholi, wód, oraz potraw i produktów spożywczych z różnych kuchni świata.

Drugiego dnia czekały na nich kolejne zadania – beverage selling, dekantacja wina czerwonego, oraz degustacje w ciemno 10 alkoholi mocnych. Zadania niby proste, jednak bardzo limitowany czas bez wątpienia dodał stresu i o pomyłki nie był trudno, a każda z nich oznaczała drobną stratę, która w tak ciasnej, jak się okazało punktacji, były na wagę wejścia do finału.

Finał

W finale pojawili się reprezentacji Szwecji – Maya Samuelsson, Holandii – Jan -Willem Van der Hek, oraz Czech – Jakub Pribyl. Najlepszemu z polskich kandydatów, Adamowi Pawłowskiemu z utytułowanej restauracji i hotelu Northcote niedaleko Manchesteru, do finału zabrakło 1,5pkt, czyli ok 0,7%…. Na osłodę odebrał tytuł Mistrza Polski 2014. Drugie miejsce zajął poprzedni mistrz, czyli Andrzej Strzelczyk, a trzecie – Piotr Pietras, od niedawna pracujący w londyńskiej restauracji Maze, należącej do legendarnego Gordona Ramsay’a.

Finał także był zacięty, zawodnicy świetnie radzili sobie z zadaniami praktycznymi, degustacjami win i alkoholi, świetnie rozegrali łączenie wybranych win z wymyślnymi potrawami przyrządzonymi i przedstawionymi na scenie przez szefa-gwiazdę programu Top Chef – Josepha Seleetso. Nieco trudności przysporzyła poprawa trudnej karty win, zawierającej krótki spis win włoskich, a ostatnia, widowiskowa konkurencja odgadywania nazw Cru Classe z Bordeaux, na podstawie wyświetlanych fragmentów ich etykiet, najbardziej podobała się licznej publiczności.

Zwycięzcą Okazał się Jan Willem, drugie miejsce przypadło Jakubowi, a trzecie zajęła Maya, dla której, w odróżnieniu do rywali, były to pierwsze w życiu zawody międzynarodowe.

Turniej okazał się sukcesem pod wieloma względami, na pewno zaprezentował szersze spektrum profesji, a przede wszystkim – udowodnił co najmniej europejską klasę naszych sommelierów, którzy liczną grupą stawili się w środkowej części stawki.

A piszącemu te słowa po raz kolejny przypadł zaszczyt współtworzenia i sędziowania zawodów, z czego jest ogromnie dumny i szczęśliwy.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *