Strona główna » Aktualności ze świata » Eiswein-wino lodowe

Eiswein-wino lodowe


Mamy zimę, najwyższy więc czas, by napisać o winie, które kojarzy się, jak żadne inne, właśnie z tą porą roku. Nazwa tego wina pochodzi od kryształków lodu, których obecność jest istotna w procesie jego wytwarzania i oczywiście z porą roku, w której owo niezwykłe wino powstaje. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
159,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Ojczyzną wina są Niemcy, a ściśle region Rheingau. Eiswein należy do grupy win „późnego zbioru” i, jak głosi legenda, pierwszym miejscem, gdzie powstało, była słynna winnica Schloss Johannisberg, założona w średniowieczu przez benedyktynów. To w tym miejscu, po raz pierwszy, powstało słodkie wino z winogron szczepu Riesling pokrytych szlachetną pleśnią Botrytis Cinerea. Wytwarzanie win „późnego zbioru” wiąże się, jak to często bywa, z historią, której świadectwem jest kamienna figura jeźdźca z rulonem papieru stojąca na dziedzińcu zamku Johannisberg. Jesienią 1775 roku z Fuldy wyruszył posłaniec z oficjalną zgodą na rozpoczęcie winobrania. Udzielał jej biskup Fuldy, właściciel posiadłości Johannisberg. Po drodze posłaniec został napadnięty i ograbiony. Na zamek dotarł w chwili, gdy grona były już mocno przejrzałe,
a w winnicach pojawiła się wspomniana szlachetna pleśń, której nikt jeszcze nie nazywał szlachetną. Gdy z tych późno zebranych winogron zrobiono wino, okazało się dobre jak nigdy dotąd. Po udoskonaleniu tej metody, poprzez selekcję późno zebranych owoców, 12 lat później powstało wino Auslese. Opóźniając jeszcze bardziej zbiór, aż do wystąpienia mrozu, otrzymano w 1858 roku po raz pierwszy wino lodowe. Wytwarza się je z owoców w niewielkim stopniu dotkniętych szlachetną pleśnią. Zbiór odbywa się często nocą gdy temperatura spada do –7oC, a woda zawarta w soku winogron zamarza. Owoce są natychmiast tłoczone, dzięki czemu uzyskuje się sok bardzo skoncentrowany pod względem zawartości cukru i kwasów, bowiem woda w postaci kryształków lodu pozostaje w prasie. W efekcie uzyskuje się wina bardzo słodkie, o dość wysokim poziomie kwasowości, o specyficznym aromacie i smaku, charakterystycznym dla win z przemarzniętych owoców. Wina lodowe należą do win długowiecznych; mogą dojrzewać nawet kilkadziesiąt lat. Mankamentem jest ich wysoka cena, ale za ten rzadki rarytas warto zapłacić nawet powyżej 100 złotych za półlitrową butelkę.
Niemcy nie są obecnie jedynym krajem, gdzie produkuje się wina lodowe. Największym producentem poza Niemcami jest Kanada. Kraina ta wydaje się zbyt chłodna dla uprawy winorośli. Jednak są cztery regiony, w których rozwija się uprawa winorośli. Są to Kolumbia Brytyjska, Nowa Szkocja, Quebec, a przede wszystkim Ontario, gdzie winnice skupione są na półwyspie Niagara. Występuje tu splot korzystnych warunków glebowych i klimatycznych. Duże zbiorniki wodne, dzięki zgromadzonemu latem ciepłu, wydłużają sezon dojrzewania winogron i zmniejszają ryzyko występowania silnych mrozów zimą.
Produkowane tu wina Icewine ze szczepów Riesling lub – częściej – francuskiej krzyżówki Vidal urzekają zmysłowymi aromatami, w tym nutą czarnej porzeczki i śmiało mogą konkurować z podobnymi winami z innych krajów. W Europie producentem Eiswein jest Austria, gdzie ze szczepów Riesling i Gruner Weltliner powstają pełne powabu słodkie wina, które mogą towarzyszyć deserom, ale same są cudownym „zimowym” deserem.

Źródło: Bez recepty
Autor: Paweł Góźdź
Czytaj więcej

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *