Strona główna » Blog eksperta » Niebanalne połączenia soczystej wołowiny z delikatnym parmezanem

Niebanalne połączenia soczystej wołowiny z delikatnym parmezanem


Słuchajcie, jestem ostatnio bardzo zabiegany, intensywnie pracuję nad moim najnowszym dzieckiem otwarciem WineBaru przy ulicy Duchnickiej 3 w Warszawie. Jak to przy „dziecku” trzeba poświęcić mu czas i energię dlatego trochę wody upłynęło od ostatniej propozycji przepisu, za co biję się w piersi. Jednakże dzięki temu już we wrześniu zapraszam Was do mojej restauracji, gdzie będziecie delektować się wspaniałymi potrawami, które z pasją przygotowuję i komponuję specjalnie dla Was, łącząc je z winami... Czytaj dalej

Słuchajcie, jestem ostatnio bardzo zabiegany, intensywnie pracuję nad moim najnowszym dzieckiem – otwarciem WineBaru przy ulicy Duchnickiej 3 w Warszawie. Jak to przy „dziecku” trzeba poświęcić mu czas i energię dlatego trochę wody upłynęło od ostatniej propozycji przepisu, za co biję się w piersi. Jednakże dzięki temu już we wrześniu zapraszam Was do mojej restauracji, gdzie będziecie delektować się wspaniałymi potrawami, które z pasją przygotowuję i komponuję specjalnie dla Was, łącząc je z winami z całego świata. Wiele z nich znajdziecie również w bogatej ofercie Winezja.pl. Tymczasem nadrabiając zaległości przedstawiam Wam kolejny przepis. Tym razem odkryjemy oryginalne połączenia wołowiny i parmezanu z zawsze niezawodnym czerwonym winem. Stwórz w domu swój własny WineBar, eksperymentuj w kuchni, baw się smakami, zaskocz bliskich i znajomych! Zachęcam byś podzielił się ze mną i innymi użytkownikami swoimi wrażeniami!

 

Przepis na dziś:

 

Eskalopki wołowe z parmezanem

 

4 plastry wołowiny po 150g każdy

100g startego sera Parmigiano Reggiano

2 roztrzepane jajka

4 duże łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka siekanej szałwii

4 duże łyżki mąki

 

W misce wymieszaj ser z roztrzepanymi jajkami, obtocz eskalopki w mące i zanurz w mieszance z sera i jajek. Smaż plastry po 4 minuty z każdej strony i gotowe. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

 

Taniny w winie mogą reagować z serem w niepożądany sposób. Stąd też Chianti Classico, które obniża poziom tanin może doskonale pasować do sera. Tym niemniej spróbuj win takich jak malbec czy zinfandel. Jednym z najprostszych połączeń jest z owocowy malbec z Argentyny z serem Cheddar. Następnym razem spotkamy się przy winie i miękkich serach, przyrządzonych oczywiście według prostego przepisu.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *