Strona główna » Podawanie wina » Temperatura podawania wina

Temperatura podawania wina


Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, w której podane pokaże nam swoje walory w najlepszy możliwy sposób lub zamaskuje pojawiające się w innych temperaturach nieprzyjemne zjawiska, np. zbyt wysoki poziom alkoholu jaki mogą mieć czerwone wina lub nadmierną kwaskowość w niektórych winach białych. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
44,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
6199,00 zł

Dostępność: Mniej niż 6 szt.

 

Oto kilka wskazówek na temat właściwych temperatur, w jakich powinny być podawane poszczególne kategorie win:

Białe wina:

  • Wina Słodkie:

o Lekkie białe wina słodkie: 5 – 10°C

o Dobrze zbudowane białe wina słodkie: 8 – 12°C

  • Wina Wytrawne:

o Lekkie białe wina wytrawne: 8 – 12°C

o Średniej budowy białe wina wytrawne: 10 – 12°C

o Dobrze zbudowane białe wina wytrawne: 12 – 16°C

  • Białe wina musujące: 6 – 10°C

Czerwone wina:

  • Wina Wytrawne:

o Lekkie czerwone wina wytrawne: 10 – 12°C

o Średniej budowy czerwone wina wytrawne: 14 – 17°C

o Dobrze zbudowane czerwone wina wytrawne: 15 – 18°C

  • Czerwone wina musujące: 10 – 12°C

 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *