Oto kilka wskazówek na temat właściwych temperatur, w jakich powinny być podawane poszczególne kategorie win:
Białe wina:
- Wina Słodkie:
o Lekkie białe wina słodkie: 5 – 10°C
o Dobrze zbudowane białe wina słodkie: 8 – 12°C
- Wina Wytrawne:
o Lekkie białe wina wytrawne: 8 – 12°C
o Średniej budowy białe wina wytrawne: 10 – 12°C
o Dobrze zbudowane białe wina wytrawne: 12 – 16°C
- Białe wina musujące: 6 – 10°C
Czerwone wina:
- Wina Wytrawne:
o Lekkie czerwone wina wytrawne: 10 – 12°C
o Średniej budowy czerwone wina wytrawne: 14 – 17°C
o Dobrze zbudowane czerwone wina wytrawne: 15 – 18°C
- Czerwone wina musujące: 10 – 12°C