Strona główna » Regiony » Washington

Washington


Sądząc po powierzchni upraw, stan Waszyngton nie ma większego znaczenia dla amerykańskiego winiarstwa. Mimo skromności obszarów uprawowych waszyngtońskie wina, z których większość trafia na lokalny, stanowy rynek (głównie Seattle) – zdobywają coraz większe uznanie na świecie. Odmiany gatunku Vitis vinifera … Czytaj dalej

Sądząc po powierzchni upraw, stan Waszyngton nie ma większego znaczenia dla amerykańskiego winiarstwa. Mimo skromności obszarów uprawowych waszyngtońskie wina, z których większość trafia na lokalny, stanowy rynek (głównie Seattle) – zdobywają coraz większe uznanie na świecie. Odmiany gatunku Vitis vinifera zaczęto uprawiać w tym stanie dopiero w latach 60. ub. wieku – wcześniej koncentrowano się na szczepach rodzimych, przeznaczonych głównie na owoce deserowe. Obecna powierzchnia upraw winiarskich ukształtowała się na przełomie lat 70. i 80. ub. wieku; z uwagi na klimat dużą popularność zdobyła sobie odmiana riesling, którą – tym razem z powodu popularności – zaczęto stopniowo zastępować odmianą chardonnay. Trudno przewidywać gwałtowny wzrost produkcji w tym stanie, zważywszy na fakt, że całość obszarów wytwórczych skupia się na najbardziej sprzyjającej dla upraw części południowej, gdzie suchy klimat wymaga dużych inwestycji irygacyjnych.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *