Strona główna » Blog eksperta » Wiele słodkich twarzy wina.

Wiele słodkich twarzy wina.


Mawiają, że Polacy lubią wina słodkie…. Do podparcia tej tezy wykorzystuje się wyniki badań przeprowadzanych przez znane instytucje. Z mojej perspektywy winna rzeczywistość aż taka słodka nie jest. Co więcej, wręcz stajemy się co raz bardziej wytrawni w narodowym smaku, choć zdecydowana słodycz stale, choć powoli, powiększa rzeszę swoich zwolenników. Czytaj dalej

Pamiętam jak dziś, gdy kilka lat temu, patrząc na podział krajowego rynku wina według smaków, założyłem się z kolegą o rozwój preferencji smakowych rodaków. Dziś, przez tak krótki okres czasu, najwięcej udziałów zyskały wina półwytrawne, i zależy jak spojrzeć, pijemy albo ponad 60 % win z „wytrawne” w nazwie, albo tyle samo win „pół” – słodkich i wytrawnych. A wina słodkie? Pomimo co raz większej popularności, nigdy nie będą wiodły prymu w statystykach. Przede wszystkim ze względu na wyższą cenę. Inna sprawa, że klasowe wino słodkie, swoją złożonością i klasą, bez trudu dorównuje klasykom wytrawności. No i żyją zdecydowanie najdłużej!

Wina słodkie jedni lubią, a drudzy nimi gardzą. Metod ich wytworzenia jest kilka, a szczepów używanych do ich produkcji: bez liku. Każdy kraj starego świata, a nawet poszczególne regiony, charakteryzują się wykorzystywaniem najbardziej typowej dla danego miejsca metody. Francuzi uwielbiają późno zbieraną słodycz, ale też wina naturalnie słodkie i likierowe. Taką samą „miętę” do przejrzałych gron okazują Niemcy i Austriacy, lecz oni jeszcze bardziej rozbudowali stopnie i gatunki win, otrzymywanych na różnych etapach dojrzałości, łącznie z najnowszym „wynalazkiem”, czyli eiswein. Węgrzy w Tokaju słyną z win Aszu, a przede wszystkim, z niebiańskiej Esencji. Włosi z kolei specjalizują się w podsuszaniu gron i produkcji win Passito i Recioto, a Portugalczycy i Hiszpanie słyną swoimi winami wzmacnianymi z Jerez, Malagi, Porto czy Madery.

Koniecznie trzeba też poruszyć przydatność win słodkich w łączeniu z potrawami. Owszem – naturalną kompanią win słodkich są desery, lecz to absolutnie nie jedyne i najlepsze rozwiązanie. Wystarczy wspomnieć kaczkę w pomarańczach i foie gras, które są kanonem potraw czekających na słodkie towarzystwo. Również wiele dań kuchni orientalnych chętnie się z nimi przywita, tak samo mnóstwo serów, i to nie tylko tych z porostem niebieskiej pleśni, lecz także twardych, dojrzałych klasyków. Moim ulubionym momentem na wino słodkie jest sięgnięcie po małą ilość dobroci w ramach otwarcia posiłku, jego zakończenia, a jeszcze bardziej – po kieliszek złożonego, szlachetnego wina słodkiego, jako napędu dla myśli, siedząc przed kominkiem, nad lekturą, lub tak, jak teraz – samemu ją tworząc.

Rene Barbier Viña Augusta D.O.

Pellegrino Moscato Sicilia I.G.T.

Cossart Gordon Madeira 3 YO Full Rich

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *