Strona główna » Aktualności na portalu » Zrelaksowane drożdże produkują lepsze wino

Zrelaksowane drożdże produkują lepsze wino


Przekształcenie soku z winogron w wino jest dla drożdży dość stresującym zadaniem. Naukowcy z Hiszpanii odkryli, że... Czytaj dalej

29,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Mniej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

…wyłączenie genów odpowiedzi na stres w komórkach drożdży pozwala poprawić możliwości fermentacyjne drożdży.Doktor Aranda z Uniwersytetu w Walencji przedstawił wyniki swoich badań na Spotkaniu Związku Mikrobiologii Ogólnej w Edybnburgu. Opisał jakie rodzaje stresu komórkowego przechodzą drożdże podczas procesu fermentacji wina. Podczas przemysłowej produkcji tego trunku do soku z winogron (moszczu) dodaje się wysuszone kultury drożdży winiarskich. Niestety zarówno proces suszenia jak i reaktywacji powodują stres i uszkodzenia komórek drożdży. Następnie kiedy podczas fermentacji stężenie etanolu w winie rośnie, alkohol i procesy utleniania powodują kolejne uszkodzenia komórek drożdży.

Naukowcy zaobserwowali, że wyłączając aktywność genów kontrolujących odpowiedź drożdży na stres można poprawić ich właściwości i wydajność w procesie fermentacji. Autorzy badań odkryli też, że rodzina enzymów o nazwie sirtuiny odgrywa istotną rolę w regulacji długości życia drożdży.

„Celem naszych badań było poprawienie techniki produkcji wina, ale nasze odkrycie pozwala też zrozumieć dobry wpływ antyutleniaczy obecnych w winogronach i ich soku na stres oksydacyjny i starzenie drożdży” – podsumowuje doktor Aranda. KDO

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Autor: bsz

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *